Diguem NO al bullying

Des del dia 2 de maig de l’any 2013, se celebra el dia mundial contra l’assetjament escolar o bullying. Aquesta celebració va començar gràcies a l’organització Bullying Sin Fronteras, amb el suport de més de 3000 ONGs de tot el món. “I per què se celebra aquest dia?” Us podeu preguntar. Doncs perquè és un problema molt habitual i cal que hi pensem! Segons UNICEF (una ONG), 1 alumne de cada 3 ha patit o pateix assetjament escolar. Llavors, celebrar un dia contra el bullying ens pot servir per recordar la importància d’aquest problema i per intentar posar-hi solució.

Però, què és ben bé el bullying o assetjament escolar?

El bullying és allò que passa quan tractem malament un company, quan li fem mal. Es refereix tant a una agressió verbal (quan insultem, per exemple) com física (com ara un cop o una espenta). Llavors, podem dir que el bullying seria ficar-se amb algú molt sovint, amenaçant, insultant, intentant fer por i fins i tot fent cops. Això pot passar-nos tant a escola com en activitats extraescolars.

A més d’això, també hem de pensar que avui dia hi ha un altre tipus de bullying: el que passa a internet. En aquest cas, la persona que agredeix es fica amb algú altre fent servir pàgines web o xarxes socials, i les conseqüències dolentes poden ser les mateixes. Si us pregunteu quines poden ser aquestes conseqüències, ara us les expliquem.

Quines conseqüències té l’assetjament escolar?

Com podeu pensar, un alumne que pateixi bullying se sentirà molt malament, i aquesta situació pot portar encara més problemes. Normalment, si a l’escola o en alguna altra activitat patim aquesta violència, és normal que comencem a actuar d’una manera molt concreta: podem tenir símptomes de depressió (que vol dir estar molt tristos durant molts dies, tenir ganes d’estar sols, no voler fer gaires coses…), també ens pot baixar l‘autoestima (ens podem sentir pitjor amb nosaltres mateixos perquè no entenem com és que algú ens fa bullying; podem pensar que el problema som nosaltres i que és culpa nostra) i també ens pot costar més concentrar-nos a l’escola, fent que les nostres notes baixin.

Llavors, què podem fer per acabar amb el bullying?

A vegades els pares, els professors o els monitors no s’adonen que està passant això, o pensen que són coses de nens i que no és important. Però això no és veritat! Ja heu vist que ens podem sentir molt malament si som víctimes de maltractament a l’escola o a una activitat extraescolar, i a més, pot ser que si aquest problema no se soluciona, de més grans tinguem inseguretats i que ens costi fer amics i tenir bones relacions amb les persones. Llavors, què podem fer?

Tots podem fer alguna cosa davant el bullying:

  • Si tu ets la persona que en pateix, és important que demanis ajuda! Explicar-ho a companys, a la teva família, als professors o a una persona en qui confiïs, ells et poden ajudar a acabar amb aquesta situació. No tinguis vergonya d’explicar-ho, perquè ens pot passar a tots i tu no t’ho mereixes.
  • També ho pots explicar si saps que algun company de classe o un amic és víctima d’assetjament. Potser a aquella persona li fa vergonya o por, però tu també pots ajudar-la si ho expliqueu plegats!
  • Fins i tot la persona que fa bullying pot fer-hi alguna cosa: si pensa en com se sentirà l’altre i en com estaria ell/a si li fessin això, potser s’adonarà que no és un bon comportament i que hauria de deixar de fer-ho.
  • La família i altres adults que estiguin amb tu poden adonar-se que no estàs bé i que et sents malament. En aquest cas, és important que ells puguin veure aquest canvis de comportament i t’ajudin amb aquesta situació.
  • Els mestres i/o monitors també són persones que poden ajudar. Vigilant a l’hora del pati es poden veure situacions on hi hagi bullying, i també a la classe. Si ells detecten algun problema, han de fer-hi alguna cosa al respecte.

A més de tot això, els Ministeris d’Educació i Cultura van crear una eina contra l’assetjament escolar: un número de telèfon (900 018 018) gestionat per la Fundació ANAR. Funciona cada dia les 24 hores, és gratuït, anònim (ningú sabrà que hi hem trucat) i confidencial (no explicaran res del que nosaltres expliquem, a menys que ho demanem). Aquest servei està destinat a nenes i nens, adolescents, famílies, mestres o a qualsevol persona que sàpiga d’alguna situació de bullying i maltractament. Les persones que ens poden respondre són psicòlegs, treballadors socials i advocats, persones de professions diferents que ens poden ajudar a posar solució al nostre problema.

Així doncs, ja ho sabeu: en cas de bullying, parlem-ne i diguem no!