La importància de l’aprenentatge al llarg de la vida

La capacitat d’aprendre i d’adquirir nous coneixements és una de les qualitats més importants que tenim les persones. Normalment, però, associem l’educació i l’aprenentatge a l’etapa escolar, des de la primera infància fins l’adolescència o la joventut. Un cop s’acaba l’educació obligatòria es pensa en la universitat o els cicles formatius, però solem perdre de vista que l’aprenentatge va més enllà de l’educació reglada. Si bé és cert que l’educació formal és essencial i ens pot ajudar a maximitzar el nostre potencial per tal de trobar què ens agrada i dedicar-nos-hi més endavant, hem de tenir present que no només aprenem quan anem a l’escola, sinó que podem aprendre en tots els entorns on ens trobem, siguem infants o ja adults.

Des que som petits explorem el món fent servir els sentits. Més concretament, percebem estímuls que generen una resposta al sistema nerviós i transmeten la informació al cervell. Llavors, el nostre cervell processa i emmagatzema aquesta informació a la memòria perquè la puguem fer servir més endavant. D’aquesta manera, tot el que percebem passa a formar part de la nostra experiència, la qual conforma el nostre aprenentatge. A mesura que anem explorant i ens trobem amb multitud de situacions, posem en pràctica noves formes de resoldre conflictes, millorem les nostres habilitats i anem sumant experiència. Això ens permet anar aprenent, ja sigui afegint coneixement a tot el que ja sabíem o reformulant algunes coses que crèiem apreses.

És per això que l’aprenentatge ens permet anar evolucionant i creixent com a persones i desenvolupar-nos en tots els aspectes, afavorint l’autonomia personal. Així doncs, i com que l’aprenentatge és constant al llarg de la nostra vida, va més enllà de l’àmbit formal de l’educació. Tots els estímuls que rebem de l’exterior generen una interacció i ens permeten aprendre constantment i desenvolupar habilitats que podem necessitar tant a nivell professional com personal. És molt important, però, crear i mantenir una actitud positiva cap a l’aprenentatge, ja que així tindrem més i millors oportunitats per a incrementar la nostra qualitat de vida. També hem de tenir present que totes les circumstàncies que vivim ens van posant a prova i ens permeten aprendre coses noves, i que no passa res si no aprenem el que volem a la primera: l’aprenentatge és un procés llarg i dinàmic, i tot el que fem ens aporta experiència i ens ajuda a créixer.

Així doncs, el fet de mantenir-nos actius en l’aprenentatge ens pot ajudar a desenvolupar-nos com a persones, a més de permetre’ns optar a diverses oportunitats de millora a nivell laboral. Hem de tenir en compte, també, que el desenvolupament personal pot aportar-nos millors ofertes de feina de la mateixa manera que el desenvolupament professional ens pot ajudar a créixer personalment.

Més concretament, l’aprenentatge al llarg de la vida ens pot aportar diversos beneficis:

  • Impulsa la nostra confiança i millora l’autoestima.
  • Ens fa ser més adaptables i menys rígids davant les diverses situacions vitals que ens anem trobant.
  • Ens permet desenvolupar-nos i adquirir habilitats útils a l’entorn laboral.
  • Fa que ens qüestionem les nostres creences i idees, cosa que ens permet créixer a nivell personal.
  • Ens ajuda a incrementar la nostra satisfacció vital, de manera que ens sentim més feliços en general.
  • Mantenint la ment activa podem ajudar a prevenir o retardar possibles formes de demència.

Tots aquests motius ens deixen clar que si ens mantenim actius i intentem fomentar l’aprenentatge durant totes les etapes de la nostra vida, podem ser més feliços i estar més satisfets en general. Us animeu?